Thursday, May 13, 2010

PETUA PENJAGAAN KOMPUTER
Penjagaan komputer penting. Ini bagi memastikan komputer kita sentiasa baik dan selesa. Jika kita mengabaikannya, komputer kita akan terdedah kepada kerosakan sistem ataupun perkakasan komputer. Disini disenaraikan kepada anda beberapa langkah petua penjagaan komputer:

-Jangan ON dan OFF komputer terlalu kerap .

-Elakkan getaran meja kerana kebanyakan .
komponen elektronik amat mudah rosak.

-Tempatkan komputer dibilik berhawa dingin, ditempat yang teguh dan tetap.

-Jauhkan sebarang cecair (makanan/minuman) dari komputer. Minuman yang tertumpah keatas keyboard / terkena disket / masuk dalam komputer akan merosakkan komputer anda.

-Elakkan komputer dari sinaran terus cahaya matahari .

-Elakkan dari benda benda bermagnet seperti telefon, pembesar suara dan sebagainya berhampiran komputer. Kesan magnet akan merosakkan floppy disk anda.

-Habuk adalah musuh komputer anda. Habuk yang halus yang masuk kemotherboard akan memendekkan hayat komputer. Jika ada masa lapang, bersihkan habuk dari dalam komputer menggunakan udara termampat yang dijual dalam bentuk tin spray penyembur nyamuk.

-Habuk juga boleh memasuki disket, laser head cd-rom atau read-write head pada pemacu cakera menyebabkan ia tidak dapat digunakan.

-Asap rokok juga mendatangkan kesan yang sama seperti habuk tadi. Ingatlah, merokok bukan sahaja tidak sihat pada kesihatan anda bahkan juga kepada kesihatan komputer anda.

-Jangan letak komputer dalam bilik yang ada permaidani sebab permaidani (carpet) adalah penghasil cas elektrik statik yang terbaik.

-Tambahkan kipas tambahan dalam komputer untuk menyejukkan komputer anda.

-Gunakan AVR - Automatic Voltage Regulator. Bekalan elektrik bukannya tetap 230V AC. Ada ketikanya terkurang/terlebih voltage. Kalau ada kilat dan terlupa mencabut palam dan jika nasib baik *****a avr yang rosak bukannya komputer.

-Back up segala data penting anda. Sebabnya kalau hdd rosak, habis semua hasil kerja yang sudah disiapkan.

-Scan hdd sekurang kurangnya sebulan sekali untuk memastikan tiada sebarang file bermasalah. Boleh gunakan scandisk.exe / mana mana program komersial.

-Scan dengan perisian anti virus sekurang kurangnya sekali sebulan.

-Digalakkan gunakan 2 hard drive / hdd dformat kepada lebih dari satu partition, satu untuk bekerja dan satu lagi untuk stor/backup.

sumber: http://bachok.net

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails