Wednesday, June 30, 2010

Unta yang mendengar kata...Seorang jemaah haji dari Indonesia teringin benar nak belajar tunggang unta ketika di tanah suci. Pak Arab yg jaga unta tu kata, mudah saja.Wak naik dibelakangnya, bila mau jalan, ucap saja alhamdulillah..." Bila mau berhenti, ucaplah"aaamiiiiinnn". Wak pun setuju. Sebaik saja naik dibelakang unta, Wak pun ucapkan "alhamdulillahhhh..."


Dan unta pun mula berjalan perlahan-lahan. Apabila sudah terasa seronoknya,Wak terus mengucapkan "alhamdulillah" berkali-kali dengan nada yang semakin riang dan pantas sehingga unta terus berlari deras. Tau-tau wak menyedari ada gaung yang dalam sudah dekat dihadapan.


Dalam cemas, dia segera teringat pesan PakArab, lalu mengucapkan"Amin! Amin! Amin! "berulang kali seperti menekan emergency brake pada kereta dengan harapan unta itu berhenti sebelum tiba ke tebing.


Akhirnya unta itu berhenti betul-betul di tebing gaung.Dengan nada yang sungguh lega dan dengan penuh kesyukuran, sambil mengurut dadanya, Wak segera mengucapkan "alhamdulillahhhhhhh......."Tahu kah apa yang diucapkan oleh Pak Arab selepas itu?


"Innalillahiwa-innailahiroji'unnnnnnn..."

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails