Monday, August 22, 2011

Takziah buat Keluarga Allahyarham Azizi AbdullahKembalinya Novelis terkemuka tanahair, Allahyarham Tuan Haji Azizi Abdullah ke rahmatillah sangat dirasai oleh dunia penulisan negara. Beliau bukan sahaja seorang novelis yang hebat tetapi juga seorang yang peka dan tajam pandangan penanya terhadap isu semasa yang melanda masyarakat.

Penulisan al marhum hidup dalam realiti semasa yang sedang dihadapi oleh masyarakat selain al marhum juga telah meninggalkan jasa besar dalam seni kesusasteraan negara. Novel Seorang Tua di Kaki Gunung pastinya hasil karya besar al marhum yang melonjak naik namanya dipersada sastera negara.

Seorang yang tinggi disiplin dan berdedikasi dalam penulisan malah kritis dalam mengutarakan idea mengolah realiti meletakkan beliau sebaris dengan sasterawan negara yang lain.

Kini negara telah hilang sebuah permata bernilai dan berkualiti tinggi. Semoga al marhum menjadi contoh kepada generasi muda hari ini dalam menekuni bidang penulisan dan kesusasteraan.

Saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga al marhum di atas pemergiannya. Sabarlah di atas ujian ini dan semoga ruhnya dicucuri rahmat dan digolongkan dari kalangan hambaNya yang soleh.

Al Faatihah.

Ustaz Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails