Thursday, September 2, 2010

Emas milik Maharaja terakhir Rusia di Tasik Baikal?


GAMBAR menunjukkan Tsar Nicholas II (kiri) yang merupakan maharaja terakhir Rusia bergambar bersama keluarganya.


CAPE TOLTSY, Rusia - Harta karun berbentuk emas bernilai berbilion-bilion pound sterling milik maharaja Rusia atau dikenali dengan gelaran Tsar dipercayai ditemui di dasar tasik paling dalam di dunia, lapor sebuah akhbar semalam.

Sejak beberapa hari lalu, krew sebuah kapal selam mini, Mir-2 menemui banyak objek bersinar seperti emas semasa melakukan kerja pemetaan di Tasik Baikal pada kedalaman 400 meter dari permukaan air.

Sebelum ini, legenda tempatan menyatakan bahawa sejumlah 1,600 tan emas hilang apabila sebuah kereta api komander tentera diraja Rusia tergelincir dan terjunam ke dalam Tasik Baikal di negeri Siberia.

Emas itu dipercayai milik Maharaja Rusia terakhir, Tsar Nicholas II dari Dinasti Romanov yang memerintah negara itu pada tahun 1900 tetapi baginda dibunuh dalam revolusi komunis Bolshevik selepas Perang Dunia Pertama pada 16 Julai 1918 oleh anggota-anggota tentera komunis.

Pada tahun lalu, bangkai kereta api dan sejumlah kotak berisi peluru ditemui di dalam tasik itu tetapi baru-baru ini, Mir-2 membuat penemuan terbaru itu di sini.

"Beberapa kapal selam menemui blok segi empat tepat bersinar seperti emas, 400 meter di bawah permukaan tasik," kata satu sumber.

Krew-krew kapal selam berkenaan cuba mengambil beberapa objek bersinar itu menggunakan tangan robot tetapi gagal kerana permukaan tasik yang berselut dan berpasir.

Sumber-sumber memberitahu, krew-krew kapal selam itu tahu lokasi emas berkenaan dan merancang misi baru bagi mengesahkan penemuan tersebut tanpa mendedahkan tarikh ekspedisi tersebut. - Agensi


No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails