Thursday, December 9, 2010

Apa yang anda perlu tahu wahai perokok

Nikotin merupakan salah satu zat yang dilepaskan ketika seseorang merokok. Salah satu ubat yang paling banyak disalahgunakan penggunaannya adalah nikotin, berasal dari merokok atau mengunyah tembakau. Selain itu nikotin juga termasuk salah satu zat yang paling berkesan dibandingkan dengan ubat-ubatan lain.

http://scienceu.fsu.edu/content/avoidaddiction/images/nicotine.jpg

Seperti dikutip dari BBCNews, perjalanan nikotin dari paru-paru ke otak berjalan sangat cepat iaitu hanya 7 saat saja. Setelah sampai di otak nikotin akan merangsang pelepasan dopamin, iaitu suatu neurotransmitter penting yang terlibat dalam suasana hati (mood), selera makan dan fungsi otak lainnya.

Ketika seseorang merokok, maka nikotin akan masuk dan mulai menumpuk di dalam tubuh. Lama kelamaan seseorang akan terbiasa dengan nikotin dan jika ia tidak mendapatkan jumlah yang sama maka tubuh akan meminta lebih. Biasanya jumlah nikotin yang masuk akan semakin besar atau meningkat.

http://hil4ry.files.wordpress.com/2007/09/image0234.JPG

Pengguna nikotin akan cepat menjadi ketagih dan perlu kerap merokok untuk mengubat ketagihan itu. Jika seseorang tiba-tiba berhenti merokok, maka ia akan mengalami kesan keterbalikan (withdrawal effect) seperti cemas dan perubahan suasana hati.

Salah satu hal yang tak boleh dohindari adalah kecanduan nikotin biasanya dimulai sejak seseorang mencuba-cuba atau bereksperimen dengan rokok. Dalam banyak kes kondisi ini kadang-kadang sudah dimulai sejak seseorang masih bersekolah atau berusia 13-14 tahun.
Sebagai ubat, nikotin hanya memiliki sedikit kesan buruk bagi kesihatan fizikal seseorang.

Tapi zat-zat kimia lain yang terdapat di dalam rokok dan bergabung dengan nikotin inilah yang boleh menimbulkan banyak kerosakan bagi tubuh.

http://nekaneka.files.wordpress.com/2010/10/bahaya-rokok.jpg

Ketika sebatang rokok dibakar dan dihisap, maka ada ratusan senyawa kimia yang dihasilkan dan berisiko besar terhadap kesihatan.

Nikotin awalnya ditemukan oleh duta besar Prancis, Jean Nicot pada pertengahan abad XIV. Ketika itu masyarakat mempercayai nikotin sebagai ubat. Setengah abad kemudian baru diketahui bahaya dari nikotin bagi tubuh, namun hanya beberapa orang saja yang mampu berkata tidak terhadap nikotin ini.

siapakah orangnya?

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails