Friday, December 17, 2010

Nilai Facebook RM141.1 bilion, Twitter RM11.6 bilion


SAN FRANCISCO - Laman jaringan sosial, Twitter mempunyai nilai AS$3.7 bilion (RM11.6 bilion) pada tahun ini, melonjak AS$1 bilion (RM3.1 bilion) berbanding tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.

Penilaian terbaru itu dikeluarkan sendiri oleh Twitter selepas ia mengumpul modal tambahan AS$200 juta (RM627.5 juta) untuk pembangunan tanpa memerlukan ia diapungkan di bursa saham Amerika Syarikat (AS).

Suntikan modal tersebut diketuai oleh Kleiner Perkins Caufield & Byers yang merupakan antara firma permodalan terbaik di Lembah Silikon, AS.

Pengumuman mengenai nilai itu dibuat kelmarin.

Sementara itu, pencapaian memberangsangkan Twitter dilihat lebih baik berbanding saingannya, Facebook yang mempunyai nilai AS$45 bilion (RM141.1 bilion), baru-baru ini.

Bekas pelajar Universiti Harvard, Mark Zuckerberg yang berusia 26 tahun dikenali di seluruh dunia sebagai pengasas Facebook.

Twitter yang diasaskan bersama artikek perisian, Jack Dorsey, Biz Stone dan Evan Williams dan beribu pejabat di sini, memiliki 190 juta pengguna di seluruh dunia setakat bulan lalu.

Firma komputer itu kini menggaji lebih 350 pekerja. Dua usahawan berjaya, Mike McCue dan David Rosenblatt dilantik menduduki kerusi lembaga pengarah firma berkenaan. - Agens-kosmo

1 comment:

  1. kejap lagi aku mau beli FB
    aku mau bayar cash jewk!
    ahaks!

    ReplyDelete

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails