Tuesday, March 8, 2011

Kerdau dan Merlimau hanyalah sebuah 'pesta di peringkat tempatan'


SHAH ALAM 8 MAC : Pensyarah Jabatan Kanan Pengajian Universiti Malaya, Dr Abu Hassan Hasbullah menyifatkan keputusan pilihanraya kecil bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Kerdau dan Merlimau hanyalah sebuah 'pesta di peringkat tempatan' yang tidak harus dibanggakan oleh Umno-BN.

Menurut beliau, pertambahan majoriti untuk kedua-dua kubu kuat BN itu adalah sesuatu yang lazim apabila jumlah pemilih baru yang didaftarkan juga meningkat berbanding 2008.Namun menurut beliau, senario itu sama sekali tidak memberikan petunjuk secara total berhubung trend pengundian rakyat pada Pilihanraya Umum ke-13 nanti.

" Keputusan PRK bukan petunjuk untuk pilihan raya akan datang. Ia hanyalah sebuah pesta demokrasi di peringkat tempatan. Peningkatan undi BN sudah dijangka. Bagaimanapun, peratusan undi hampir sama dengan tahun sebelumnya dan tiada perbezaan ketara. Kemungkinan pengundi tempatan tidak menerima maklumat yang jelas dan bergantung kepada kempen sahaja. Mereka didorong situasi semasa," katanya.

Di DUN Merlimau, calon BN semalam berjaya menewaskan calon PAS, Yuhaizad Abdullah dengan majoriti 3,643 undi menewaskan calon PAS Yuhaizad Abdullah.
Manakala di DUN Kerdau, calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad mendapat majoriti 2,724 mengalahkan calon PAS, Hasanuddin Salim.

" Kalau kita lihat pada 2008 dan kita bandingkan pada hari ini, kita dapati pertambahan pemilih sekitar 1,000 lebih namun kita harus melihat kepada peratusan. Peratusannya hampir sama. Ini bermaksud tidak ada perubahan yang begitu ketara yang membolehkan satu pernyataan dibuat bahawa Barisan Nasional berada di standard yang lebih baik berbanding 2008 kerana pertambahan pemilih itu," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menasihatkan Pakatan Rakyat untuk menyusun strategi yang lebih mantap dari segi teknikal dan kepimpinan untuk mengimbangi kestabilan kerajaan Umno-BN.

Ujarnya, sikap rakyat yang mudah termakan janji-janji politik Umno-BN juga menjadi faktor utama yang mendorong kepada peningkatan undi.

"Pola kepercayaan politik ini terbahagi kepada tiga iaitu pola kepercayaan politik pendaerahan, yang sudah pasti bergantung kepada situasi semasa, dapat kemudahan baru, didongengkan dengan janji ajaib di masa hadapan. Ini tidak melibatkan kepercayaan di peringkat nasional. PRK bagaikan sebuah pesta sahaja. Siapa yang punyai lagu lebih baik, yang punya material lebih baik maka dia akan menang," katanya.

Namun katanya, kehendak dan keinginan rakyat secara keseluruhannya hanya dapat dilihat pada pilihanraya umum yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Setakat ini walaupun BN menang di beberapa kawasan pilihanraya kecil yang diadakan kebelakangan ini, namun hakikat, parti itu baru sahaja berjaya menyamakan kedudukannya dengan Pakatan Rakyat yang turut memperoleh 8 kemenangan pada pilihanraya kecil sepanjang 2008-2011.tvs

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails