Friday, March 4, 2011

Alam marin

1. Dubai akuarium di Dubai Mall


Stingrays (ikan pari) sedang berenang di dalam Akuarium Dubai di Dubai Mall. Mempunyai luas sama dengan 50 kali lapangan bola.

The Dubai Aquarium sangat luas, menghibur, dan direka dengan sempurna. Terdiri dari tiga deck dan terowongan kaca yang menunjukan keeksotikan kehidupan bawah air.2. Akuarium Georgia, Atlanta


Akuarium terbesar di dunia yang terletak di Atlanta. Sebuah rumah yang menakjubkan bagi lebih dari 100.000 ikan-ikan dan 500 spesies laut yang berbeza dengan kapasiti 8,1 juta galon (31.000 m³) air laut yang segar.3. Akuarium Churaumi, Okinawa


Akuarium Terbesar Kedua di Dunia, Churaumi Aquarium, bagian dari Ocean Expo Commemorative National Government Park, berlokasi di Motobu, Okinawa, Jepun.

Berkapasiti 7.500 m³ (1.981.290) air laut. Satu dari beberapa tempat dimana para pengunjung dapat melihat variasi yang menakjubkan dari makhluk-makhluk laut seperti ikan yu berukuran raksasa.4. The Aquarium of Western Australia (AQWA)


AQWA, sebuah keadaan dunia bawah laut yang sukar dipercaya yang ada di Australia .Bahagian Barat dari air dingin sampai ke selatan lautan, syurga tropika yang berisikan batuan karang dan coral di Utara.

AQWA adalah akuarium yang rasmi dibuka sebagai Dunia Bawah Laut (Underwater World) Perth pada 13 April 1988 dan diakuisisi sekarang oleh pemilik yang baru, Coral World International and Morris Kahn, pada 1991.

Kemudian berubah nama menjadi sekarang ini (AQWA) pada 1 Januari, 2001. Fasiliti ini telah menampung kurang lebih 400 spesies haiwan laut.5. UShaka Marine World


Akuarium terbesar di Afrika - UShaka Marine World, berlokasi di sepanjang dataran antara batas pemukiman pantai dan pelabuhan di Durban.

KwaZulu-Natal, Afrika Selatan, sebuah taman hiburan yang menawan dan selain itu juga sebagai akuarium terbesar ke-5 dengan 32 tangki air.

Haiwan-haiwan laut yang boleh ditemui dari kuda laut yang kecil sampai ikan yu dan lumba-lumba. Akuarium tersebut sengaja direka agar terlihat seperti bahagian kabin kapal yang karam.6. AquaDom, Radisson Hotel Aquarium


Pembangunan The AquaDom dirasmikan pada bulan Disember 2003 dan menghabiskan pembelanjaan sekitar 12.8 juta Euro. Silinder kaca akrilik nya dibangun oleh perusahaan asal Amerika, Reynolds Polymer Technology.

Silinder bahagian luarnya dirakit di tempat itu dari empat buah potongan. Silinder bahagian dalam lift dibuat dalam satu potongan.

The Aquadom adalah kaca akrilik silinder terbesar di dunia, dengan diameter sepanjang lebih dari 11 meter dan dibangun diatas fondisi setinggi 9 meter.7. Akuarium Virtual 32 Juta Dollar


Suasana dibawah laut, itulah yang mungkin di rasakan ketika memasuki salah satu mall yang baru berdiri di Beijing ini.

Ini kerana dengan atap kanopi yang berupa layar LCD berukuran 250mx30m, selain untuk perlindungan dari panas matahari, kita juga boleh menyaksikan suasana khas bawah laut.

Layar LCD setinggi 80 kaki ini merupakan kombinasi dari 5 layar LCD yang mempunyai luas 7.500 meter persegi (sebagai perbandingan luas lapangan sepakbola hanya 5.500 meter persegi).

Tapi, jangan tanya kos pemasangannya, pemasangan layar LCD ini menghabiskan dana sebesar $ 32 juta.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails