Sunday, April 17, 2011

Kezaliman UMNO Jelas - Suami Cikgu Mala Diarahkan Bertukar

Suami calon PAS Tenang diarah tukar sekolah

BATU PAHAT: Maarof Abd Mutalib, suami calon PAS bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Normala Sudirman, diarah bertukar ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Pengelih, Pengerang, Kota Tinggi berkuatkuasa 1 April lalu.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata pertukaran itu sebagai tindakan tatatertib terhadap Maarof, 45, yang sebelum ini bertugas di Sekolah Menengah Kebangsaan Tenang Stesen, Segamat, berikutan menyalahgunakan sijil sakit bagi menemani isterinya, berkempen pada pilihan raya kecil DUN Tenang, Januari lalu.

“Pertukaran itu dibuat selepas kita meneliti jawapan surat tunjuk sebab Maarof berhubung isu beliau menyalah guna sijil sakit untuk bercuti daripada tugasnya sebagai guru dan sebaliknya berkempen di Tenang.

“Kita dapati Maarof melakukan kesalahan serius secara nyata iaitu menyalahguna sijil sakit itu bagi menemani isterinya berkempen sedangkan jika sekiranya benar sakit, beliau seharusnya berehat di rumah.

“Ia juga kesalahan tatatertib untuknya menyertai kempen politik pada pilihan raya kecil itu kerana beliau tidak mendapatkan kebenaran rasmi untuk berbuat demikian.

Oleh itu, kita mengambil keputusan untuk menukarkan Maarof ke sekolah lain,” katanya selepas Program Juara Rakyat di Taman Sri Penggaram, di sini, semalam.

Januari lalu, Maarof mencetuskan kontroversi apabila tindakannya mengambil cuti sakit selama dua minggu daripada tugasnya sebagai guru dan disahkan menghadapi masalah kemurungan serius tetapi dilihat menemani isterinya berkempen pada pilihan raya kecil DUN Tenang. Maarof dilaporkan memberitahu media beliau memohon cuti semata-mata menemani isterinya, Normala untuk berkempen sehingga selesai pilihan raya kecil itu.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran ketika dihubungi berkata, surat pertukaran itu sudah diserahkan kepada pihak berkenaan tetapi pihaknya tidak pasti sama ada Maarof sudah mula mengajar di SMK Tanjung Pengelih seperti diarahkan.

“Perkara ini perlu dikemukakan kepada Pejabat Pelajaran Daerah Segamat atau Kota Tinggi bagi mendapat kesahihan. Bagaimanapun, jika Maarof tidak menurut arahan pertukaran itu, surat ingkar perintah akan dikeluarkan menyebabkan gajinya boleh ditahan atau tindakan lebih berat termasuk dibuang kerja,” katanya. -BH

Kepada UMNO BN terutama menteri & timbalan menteri pelajaran, saya tegaskan teruskan kezaliman anda, semuga cepat anda akan menerima balasan terhadap perbuatan zalim anda.

Suami kepada Normala Shamsuddin telah menyatakan dengan jelas sijil cuti sakit murung itu adalah tulen dan para doktor juga mengesahkan sakitnya bukan sakit yang memerlukan beliau terlantar di atas katil. Sakit murung juga bukan sakit yang dibuat-buat.

Tetapi kerana sakit hati, benci, dendam maka pihak kementerian mengambil tindakan menukarkan sekolah dan memisahkan beliau dengan isteri & keluarga beliau.

Berapa ramai guru-guru & pegawai/petugas awam dari kalangan UMNO/BN yang melakukan kesalahan yang lebih terang dan nyata berkempen semasa pilihanraya tetapi tidka dikenakan tindakan apa-apa malah ada diantaranya dinaikkan pangkat dan diberi habuan?

Hanya semata-mata Maarof berkempen untuk PAS, kamu-kamu mengambil tindakan malah dengan mengugut untuk menahan gaji dan membuang kerja jika tidak segera berpindah.

Kami menyatakan kamu boleh berlaku zalim semasa kamu berkuasa, sedangkan Allah tetap menjaga sekalian hambaNya.

Kita berdoa agar kamu-kamu yang berlaku zalim itu akan menerima pembalasan Allah jua satu hari nanti. -GB

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails