Thursday, August 19, 2010

Senyum bentuk yang ada pada badan labah-labah ini

Labah-labah unik ini ditemu di Hawaii. Serangga kecil itu membentuk tanda aneh yang nampak seperti muka yang tersenyum.Ilmuan menilai, binatang yang tidak berbahaya bagi manusia itu, membuat tanda seperti itu untuk membingungkan pemangsa.

Serangga ini sangat terancam di tempat tinggalnya di hutan hujan di kepulauan Hawaii di Lautan Pasifik. Pakar labah-labah Dr Geoff Oxford (62) dari University of York mengatakan penemuan serangga itu memeningkan para saintis.

“Ketika aku membelek daun, pertama kali aku lihat tanda senyum itu. Banyak teori mengapa labah-labah mengembangkan tandanya itu, salah satunya adalah untuk membingungkan pemangsanya,” katanya.

Ia menjelaskan, ketika burung dan pemangsa melihat, maka akan berfikir berulang kali apakah akan memakannya atau tidak. “Memang muka senyum itu tidak akan dapat membodohi burung secara kesemuanya, tapi kemungkinan itu ada,” katanya.

Tanda aneh itu boleh menjadi duta penyelemat serangga lain di Hawaii. Fauna di Hawaii telah terancam binatang dan tumbuhan yang dibawa manusia dari luar pulau itu, selama bertahun-tahun.

Kebanyakan tanaman dan binatang di daratan rendah Hawaii ketika ini bukan spesies asli kepulauan itu.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails