Sunday, August 22, 2010

ZAKAT PAKAIAN


Soalan; assalamualaikum...saya ada kemusykilan sedikit yang ingin diutarakan mengenai zakat pakaian. sebelum ini saya hanya pernah mendengar tentang zakat pendapatan,zakat harta, zakat emas dsb....tetapi tidak pernah mendengar tentang zakat pakaian. soalan : adakah pakaian berlebihan yang tidak dipakai lebih 40hari kena hisab? memndangkan saya berkerjaya, koleksi pakaian akan sentiasa bertambah dari masa ke masa. harap sudi menjawab..sekian...

Jawapan;

1) Pakaian hanya dikenakan zakat jika diperniagakan. Orang yang berniaga menjual pakaian, apabila cukup setahun ia hendaklah menghitung nilai pakaian yang ada dalam kedainya, dicampur dengan duit yang ada dalam tangan serta di bank dan hutang-hutang yang dapat dipungut, kemudian ditolak hutang semasa dan tanggungan, jika cukup nisab wajib ia membayar zakat dengan kadar 2.5%.

2) Adapun pakaian yang hanya dibeli untuk kegunaan sendiri, bukan untuk diperniagakan, tidaklah wajib zakat. Zakat hanya diwajibkan ke atas harta yang berkembang (iaitu binatang ternak, barang perniagaan, bangunan sewaan dan sebagainya) atau mempunyai potensi semulajadi untuk berkembang (iaitu emas, perak dan mata wang).[1] Barang-barang kegunaan sendiri seperti kereta persendirian, rumah, perabot-perabut rumah, pakaian dan sebagainya bukanlah harta berkembang, maka tidak wajib zakat. Namun demikian, adalah amat baik jika pakaian kita yang berlebihan kita sedekahkan kepada fakir miskin, anak yatim dan sebagainya. Sedekah lebih luas dari zakat. Jika zakat hanya khusus kepada harta-harta tertentu, adapun sedekah harus dengan apa sahaja yang kita miliki -walaupun nilainya kecil- asalkan ada manfaat untuk penerima sedekah.

Wallahu a'lam.

Nota hujung;

[1] Maksud berkembang ialah; mempunyai potensi untuk mendatangkan hasil atau pendapatan.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails