Monday, October 4, 2010

Awet makanan semulajadi

1. Simpan Kentang yang dipotong separuh dalam peti sejuk

http://i602.photobucket.com/albums/tt102/TusukSate2009/kentang.jpg
Kentang akan menyerap bau-bauan dari makanan yang disimpan. Tapi ingat, kentang harus diganti paling tidak 3 hari sekali.

2. Simpan telur dengan hujung yang lebih runcing di bawah

http://4.bp.blogspot.com/_1gEwzqj9xeA/S_bvthV5nlI/AAAAAAAAACI/2SNXS5684Dg/s1600/nasi-tim-telur.jpg

Dengan cara begini akan menjaga telur tetap segar lebih lama.

3. Simpan beberapa sudu gula dalam bekas tempat menyimpan American Cheese

http://wartapos.files.wordpress.com/2009/12/gula.jpg?w=400&h=300

Gula akan menyerap kelembaban dan mencegah keju dari kerosakan.

4. Jangan simpan tomato dan timun di tempat yang sama

http://baliaromaticspa.files.wordpress.com/2008/11/tomat.jpg

Tomato menghasilkan gas yang mengakibatkan timun lebih cepat membusuk. Tomato dan timun sebaiknya tidak disatukan.

5. Jangan simpan apel dengan sayur dan buah lain

http://4.bp.blogspot.com/_tg1WDrGMvKc/TBrzU9S0QJI/AAAAAAAAAIE/EP6ZmW06Ubw/s1600/66202_sayuran.jpg

Apel menghasilkan gas yang membuat sayur dan buah lain cepat membusuk.

6. Simpan potongan apel atau kentang mentah bersama dengan roti

http://3.bp.blogspot.com/_OhhiDlVlFFM/Sum40cPWj-I/AAAAAAAAApU/69JJDZ--w10/s400/roti+celup+telur_blog+1.JPG

Roti akan tahan lebih lama dari biasanya.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails