Tuesday, October 12, 2010

Fakta yoyo

Semua orang pasti mengetahui permainan yoyo. Ramai orang yang menyukai permainan yoyo kerana sifatnya yang sebegitu. Hal itulah yang membuat yoyo disukai tidak hanya oleh anak-anak seperti kita tetapi juga orang dewasa.

Permainan yoyo ini sudah ada sejak dahulu lagi. Adakah kita tahu yoy oberasal dari mana? Yoyo yang kita sering mainkan sekarang itu berasal dari negara China. Yoyo biasanya dibuat dari kayu, besi atau tanah liat yang diberi warna.

Awalnya, yoyo terdiri dari dua piringan yang dihubungkan dengan tongkat kecil. Lalu terdapat senar kecil yang diikat keras pada tongkatnya dan senar lainnya dipegang oleh jari pemain. Piringan itu dapat naik dan turun jika senarnya dikendalikan oleh pemainnya.

Dari China yoyo dibawa ke benua Eropah. Hal itu diketahui dari lukisan pada pemerintahan Raja Louis XVII dari Perancis tahun 1789. Dalam lukisan itu terlihat seorang anak yang berusia empat tahun bermain yoyo. Waktu itu namanya bukan yoyo tetapi incroyable dan emigrette.

Lalu pada 1791, permainan yoyo menyebar ke negara Eropah. Di Eropah permainan yoyo pada waktu itu dinamakan bandalore. Sebelumnya para ahli purbakala menemukan mainan anak-anak dari zaman Yunani Kuno yaitu sebuah gulungan kecil yang dilengakapi senar. Mainan itu juga ditemukan di beberapa negara antara lain Mesir.

Nama yoyo sendiri diberikan oleh orang Filipina. Pada 1920, seorang warganegara Filipina, Pedro Flores, membuat perusahaan mainan di California, Amerika. Lalu pada 1928 perusahaan Pedro memproduksi mainan anak-anak yang kemudian ia namakan yoyo.


pesanan kekoh: walaupun permainan yoyo menyeronokkan,tapi yang paling penting hidup mesti berpegang pada prinsip jangan jadi seperti yoyo sekali turun dan sekali naik.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails