Thursday, February 10, 2011

NAFKAH ISTERI DAN IBU-BAPA; MANA YANG DIDAHULUKAN?Soalan; Akum. Sy ada beberapa soalan.


1. Apakah hukum suami yg selalu mengabaikan nafkah anak isteri kerana mengutamakan keluarganya di kg? - Suami bukanlah anak lelaki sulung @ anak lelaki tunggal.


2. Bolehkah keluarga di kg terutama ibu & ayah meminta duit (terlalu kerap) dari anak lelakinya padahal anak lelakinya jg perlu bertanggungjawab pada anak isteri? - Ayahnya masih berkerja tetap selalu mengalami masalah kewangan.
Syukran jazilan atas jawapan yg diberikan.

Jawapan;

1. Dalam pemberian nafkah, seorang suami hendaklah mendahulukan isteri dan anak-anak dari orang lain (termasuk ibu-bapa). Urutan nafkah adalah seperti berikut;
a) Diri sendiri
b) Isteri
c) Anak
d) Bapa
e) Ibu
f) Cucu
g) Datuk
h) Saudara
i) Ahli-ahli keluarga berikutnya.

Urutan ini adalah berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. yang menegaskan; “Mulailah dengan diri kamu, bersedekahlah kepada diri kamu. Jika ada lebihan, maka untuk isteri kamu. Jika ada lebihan, maka untuk ahli keluarga kamu. Jika ada lebihan lagi, maka untuk begini dan begini; yakni untuk orang di hadapan kamu, di kanan dan kiri kamu” (Riwayat Imam Muslim dan an-Nasai dari Jabir r.a.. al-Jami’ as-Saghier, hadis no. 46). Berkata Imam an-Nawawi mengulas hadis ini; di antara kesimpulan dari hadis ini ialah; hendaklah pemberian nafkah dimulakan mengikut tertib yang tersebut (dalam hadis). (Syarah Soheh Muslim, juz 7, Kitab az-Zakah, bab al-Ibtida’ Fi an-Nafaqah Bin-Nafsi Tsumma Ahlihi Tsumma al-Qarabah).

Perlu disebut juga di sini bahawa nafkah untuk isteri wajib diberikan oleh suami sekalipun isteri kaya dan berada. Suami yang gagal memberi nafkah sewajarnya kepada isterinya -mengikut kemampuannya- ia dianggap berhutang dengan isterinya kecualilah jika isteri menggugurkan haknya dengan kerelaannya sendiri. Begitu juga, isteri boleh menuntut fasakh di atas kegagalan suaminya memberi nafkah.

Adapun nafkah kepada orang lain selain isteri, ia tidak wajib melainkan apabila memenuhi dua syarat;

a) Mereka adalah miskin, tidak memiliki harta dan tidak mempunyai sumber pendapatan. Jika mereka mempunyai harta atau memiliki sumber pendapatan sendiri, tidaklah wajib lagi ia menyara mereka. Namun digalakkan ia meneruskan pemberiannya kepada mereka untuk mengekal kasih sayang dan silaturrahim.

b) Ia mempunyai kemampuan untuk menanggung mereka; sama ada dengan hartanya atau dengan sumber pendapatannya. Kemampuan ini merangkumi kos saraan untuk diri sendiri dan isteri. Jika ada lebihan (setelah ditolak keperluan diri dan isteri), barulah ia wajib menyara ahli-ahli keluarga yang lain.

Merujuk kepada soalan di atas, tidak harus suami mengabaikan nafkah kepada isteri dan anak-anak dengan alasan ingin membantu ibu-bapa di kampung kerana menafkahi isteri dan anak-anak adalah wajib. Jika benar ibu-bapa memerlukan nafkah darinya, ia hendaklah menafkahi mereka tanpa mengabaikan isteri dan anak-anak. Itupun jika ia mampu menampung semua mereka. Jika tidak, hendaklah ia mendahulukan isteri dan anak-anak.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi.
2. Manar as-Sabil, Ibnu Dhuyan.

1 comment:

  1. assalammualaikum...saya ada beberapa kemuskilan yg perlukan penjelasan...saya anak lelaki tunggal dari 2 org adik beradik...yg menjadi persoalan ialah saya telah berumah tangga dan mempunyai 4 org anak 2 masih bersekolah serta ada 2 lagi masih kecil serta menyusu serta memakai lampin pakai buang yg mana kos untuk sara hidup perbulan agak tinggi...masalah saya ialah setiap bulan saya tidak pernah lupa juga tanggungjawab saya kepada org tua saya untuk belanja dapur mereka yg mana kos nya sekitar rm 150/- belum lagi dikira lauk pauk serta bahan sampingan setiap kali kami sekeluarga balik menziarah mereka di kampung. tapi semua itu tidak dipandang oleh ibubapa saya malahan mereka berdua asyik memburukkan saya dan isteri dihadapan jiran2 serta rakan2 mereka dgn mengatakan saya tidak pernah menjalankan tanggungjawab saya dan mengelar saya serta anak isteri sebagai penyamun. saya pun tidak tahu mengapa ibubapa saya sangat membenci saya dan anak isteri sedangkan segala masalah mereka tidak pernah kami biarkan....namun perkara ini tidak berhenti di situ sahaja kini mereka bersama adik saya semakin menjadi2 dengan memaksa saya menyerahkan kereta milik saya untuk kegunaan mereka padahal semasa saya susah sehingga hampir kehilangan nyawa mereka tidak pernah pedulikan saya. ibubapa saya hanya mengambil berat adik perempuan saya serta anak2nya sahaja. mereka tidak pernah menganggap anak2 saya sebagai cucu mereka....apakah hukumnya dalam permasalahan saya ini......


    ReplyDelete

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails