Wednesday, February 10, 2010

Mengundang bala dari Allah SWTPeringatan Hadis Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh At-Tirmizi dari Ali (r.a.): Apabila umatku telah membuat 15 perkara, maka bala pasti akan turun ke atas mereka iaitu:

1. Apabila kekayaan Negara hanya dimiliki oleh orang-orang tertentu sahaja.

2. Apabila amanah dijadikan sumber memperolehi keuntungan.

3. Zakat dijadikan hutang (tidak bayar zakat).

4. Suami taat pada isteri.

5. Anak mendurhakai ibunya.

6. (sedangkan ia) berbaik-baik dengan temannya.

7. (dan) menjauhkan diri dari bapanya.

8. Suara-sura ditinggikan di dalam masjid.

9. Orang yang paling hina di kalangan satu kaum menjadi ketua kaum itu.

10. Seseorang itu dimuliakan kerana kejahatannya.

11. Arak diminum di merata-rata tempat.

12. Kaum lelaki ramai yang memakai sutera (pakaian perempuan).

13. Artis-artis disanjung tinggi dan dipuja.

14. Banyak jenis muzik dimainkan.

15. Generasi umat Islam pada zaman ini menyalahkan generasi yang terdahulu. Maka sabda Baginda s.a.w. lagi: “Hendaklah mereka menanti ketibaan tiupan angin merah, atau gempa bumi ataupun mereka akan ditukar menjadi makhluk lain.”


Baca dan renungi sedalam-dalamnya peringatan Nabi S.A.W nombor 1, 2, 9 dan 10. Sepatutnya pimpinan negara dan pegawai-pegawai kerjaan kena jaga amanah rakyat. Siapapun yang merintah negara, ianya menjadi amanah untuk membelajakan harta negara dengan penuh amanah. Bila sifat amanah tidak ada dalam diri setiap individu yang bergelar pegawai kerajaan dan barisan pimpinan negara sudah pasti akan berlaku pecah amanah serta mengundang bala Allah.


Orang politik kepartian tidak boleh menggunakan kemudahan kerajaan untuk kepentingan parti politiknya, mereka hanya sekadar memegang amanah rakyat, tidak lebih daripada itu. Ini merupakan berpolitik orang telah muflis. Bergantung dengan kemudahan kerajaan, menggunakan wang negara untuk kepentingan politik kepartiannya dan pengawai kerajaan pula memberikan peluang parti-parti politik menggunakan kemudahan jabatan-jabatan kerjaan untuk kempen politik. Sepatutnya mereka menceritakan dasar-dasar kerajaan yang sedia ada untuk dilaksanakan.


Oleh itu saya mengajak semua para pendakwah supaya menyampaikan mesej dakwah kepada orang-orang politik, supaya mereka sentiasa berdisiplin dan berakhlak Islam serta tidak tersasar dari panduan syarak. Orang politik yang sudah tersasar dari panduan syarak sudah tidak amanah, mereka ini orang yang sudah muflis di dunia dan di akhirat, mereka ini hanya hidup bergantung kepada ehsan kerajaan, sudah tidak mampu menggunakan jentera parti untuk berpolitik, mereka ini perlu disingkirkan supaya bala Allah tidak menimpa umat. Para pendakwah juga akan turut sama menerima bala Allah.

Kamaruddin Kassim

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails