Thursday, February 4, 2010

7 pelajar UPM dilucut kemenangan ke mahkamah?

Tujuh pelajar, yang dipercayai dari kumpulan Pro-Mahasiswa, yang dilucutkan kemenangan tidak sampai 24 jam selepas memenangi kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Putra Malaysia (UPM), dijangka akan ke mahkamah untuk mencabar keputusan itu.

Jika tindakan itu diambil, ia dilihat sebagai kali pertama keputusan pilihan raya kampus bakal dicabar di mahkamah.

Ketujuh-tujuh pelajar berkenaan yang sedang mengadakan perbincangan peguam masing-masing dijangka membuat keputusan muktamad mengenainya selepas mengadakan pertemuan dengan Naib Canselor UPM Prof Datuk Dr Nik Mustapha R Abdullah.

“Usaha untuk menemui Naib Canselor belum berhasil dan kemungkinan kami akan menemui beliau dalam waktu terdekat.

“Jadi kami tunggu hasil pertemuan dahulu, apa yang hendak dilakukan oleh Naib Canselor... sama ada menerima kemenangan mereka ataupun mengadakan semula pilihan raya kampus bagi kerusi MPP,” kata bekas pengerusi kumpulan Pro-Mahasiswa UPM, Abdul Razak Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Ketujuh-tujuh pelajar berkenaan menerima surat dilucutkan kemenangan petang Rabu lalu dengan dinyatakan telah melakukan tiga kesalahan iaitu bertanding atas tiket secara berkumpulan, berkempen tidak mengikut tempoh ditetapkan dan berkempen menggunakan media baru seperti SMS, laman web atau blog.

Pilihan raya kampus UPM diadakan Selasa lalu.

Mereka merupakan sebahagian daripada 11 calon barisan yang dipercayai menganggap diri mereka kumpulan Pro-Mahasiswa yang memenangi kerusi MPP kali ini.

Pelajar-pelajar yang dilucutkan kemenangan ialah Muhammad Hazim Mohd Noh, Amirul Rahman Mohd Khozam, Muhamad Hanif Md. Radzi, Muhamad Rafi Abu Bakar, Nurul Hanisah M Yunus, Siti Hajar Zolqarnain dan Azlinda Abdullah.

Sebelum ini Presiden kumpulan Pro-Mahasiswa, Ahmad Faris Rakbi berkata ketujuh-tujuh pelajar berkenaan tidak akan mengemukakan rayuan.

“Mereka tidak akan membuat rayuan sebab kemenangan mereka dibatalkan selepas kami menang pilihan raya, malah kenyataan dibuat pihak pengurusan universiti tidak mengemukakan bukti kepada tuduhan-tuduhan yang dikenakan,” katanya lagi.

The Malaysian Insider difahamkan pengurusan mengambil tindakan itu ekoran bantahan yang diterima daripada kumpulan Pro-Aspirasi ataupun Penggerak Mahasiswa.

Calon-calon kumpulan Pro-Aspirasi mengulangi kemenangan besar mereka dalam pilihan raya kampus UPM kali ini.

Kumpulan Pro-Aspirasi memenangi 37 daripada 48 kerusi MPP yang dipertandingkan.

Kumpulan Pro-Mahasiswa hanya memenangi 11 kerusi berbanding 13 kerusi ketika sesi pengajian lalu.

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails