Saturday, January 8, 2011

EMAS PUTIH


Soalan; assalamualaikum, ustaz.. saya sedia maklum bahawa emas (kuning) adalah haram dipakai oleh kaum lelaki. namun, adakah hukum yg sama dipraktikkan pada emas putih?.. terima kasih ustaz...

Jawapan;

Diharamkan ke atas orang lelaki memakai perhiasan dari emas berdalilkan beberapa hadis Nabi –sallallahu ‘alaihi wasallam- antaranya sabda baginda;

حُرِّمَ لِبَاسُ الْحَرِيرِ وَالذَّهَبِ عَلَى ذُكُورِ أُمَّتِي وَأُحِلَّ لِإِنَاثِهِمْ
“Diharamkan memakai sutera dan emas ke atas lelaki-lelaki umatku dan dihalalkan kepada wanita-wanita mereka” (HR Imam at-Tirmizi dari Abu Musa al-Asy’ari –radhiyallahu ‘anhu-. Menurut Imam at-Tirmizi; hadis ini hasan soheh).

Persoalan yang timbul; adakah emas putih benar-benar emas (yakni diperbuat dari logam emas) atau hanya pada nama sahaja? Untuk menjawab persoalan ini, perlulah kita rujuk kepada orang yang ahli tentang logam untuk mengetahui apa yang menjadi kandungan dalam emas putih itu.

Menurut kajian Syeikh Abdurrahman bin Fahd al-Qad’an ad-Dautsari dalam bukunya az-Zahab al-Abyadh Haqiqatuhu Wa Ahkamuhu as-Syar’iyyah (Emas Putih; apa ia sebenarnya dan hukum Syarak tentangnya) dijelaskan bahawa menurut orang-orang yang ahli tentang logam dan juga tukang-tukang emas; Nama/istilah emas putih pada hari ini merujuk kepada dua;

1. Emas yang dicampur dengan Platinum (25%) atau Nikel (15%), terhasillah emas putih. Emas tulin tidak cukup keras untuk dijadikan perhiasan, kerana itu ia perlu dicampur logam lain untuk lebih keras di samping untuk mendapatkan warna berbeza. Bila dicampur dengan sedikit tembaga akan menjadikan emas berwarna kemerahan. Bila dicampur dengan perak ia kelihatan hampir putih. Bila dicampur dengan platinum dan nikel, ia menjadi emas putih. (halaman 34)

2. Logam platinum itu sendiri. Bila dibuat perhiasan sebahagian orang memanggilnya emas putih. Sebenarnya ia bukan emas, cuma kerana warnanya putih dan harganya mahal maka ia dipanggil emas putih (sebagaimana petroleum dipanggil emas hitam). (Halaman 41).

Merujuk kepada makna yang pertama, emas putih adalah emas pada nama dan hakikatnya. Maka ia tertakluk dengan hukum yang ditetapkan Syarak ke atas emas iaitu wajib dibayar zakat, haram berlaku riba, haram dipakai oleh kaum lelaki dan sebagainya lagi dari hukum-hakam yang ditetapkan Syarak ke atasnya.

Adapun merujuk kepada makna kedua, ia bukanlah emas pada hakikatnya. Hanya panggilan sahaja emas, namun sebenarnya ia bukan emas. Kerana itu ia tidak tertakluk dengan hukum emas. Haruslah orang lelaki memakainya walaupun harganya lebih mahal dari emas kerana pengharaman hanyalah ke atas emas. Dalam kaedah Fiqh ada disebutkan “Yang diambil perkiraan ialah apa yang ada di sebalik nama, bukan pada nama semata-mata”.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Az-Zahab al-Abyadh Haqiqatuhu Wa Ahkamuhu as-Syar’iyyah, tulisan Syeikh Abdurrahman bin Fahd al-Qad’an ad-Dautsari .Emas putih merupakan trend baru.

Emas putih pada dasarnya adalah logam emas dicampur atau dilebur dengan logam tertentu sehingga menyebabkan warna berubah jadi putih. Emas putih dengan kadar 75% ertinya emas yang terkandung sekitar 75% dan logam campurannya 25%. Umumnya campuran untuk membuat emas putih adalah nikel namun kerana nikel menyebabkan iritasi pada kulit maka dipilihlah platinum sebagai penggantinya .

Warna Emas

Komposisi

White Gold 75%

Gold 75%
Platinum atau Palladium 25%

White Gold 75%

Gold 75%
Paladium 10%
Nikel 10%
Seng 5%

White Gold 14 karat 58,34 Gold, 40% Silver dan 1,16 % Zing

Disamping ada emas putih yang benar-benar emas dicampur dengan logam lain yang menyebabkan warna menjadi putih, ada juga emas merah yang hanya di chrom luarnya saja dengan warna putih sehingga menyebabkan warna kelihatan putih. Lama kelamaan warna chromnya akan hilang sehingga akan kelihatan warna aslinya iaitu emas kuning atau emas merah.

Umumnya emas putih yang beredar di pasaran adalah emas dengan kadar 75% dan cap tanggungan pada perhiasan tersebut 750. Semoga bermanfaat

No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails