Monday, September 27, 2010

Pesanan Al-Qamah_membina Persahabatan

Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan Al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya.

Pertama : pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya,dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah,dia suka mencukupi keperluan.

Kedua : pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu,dia suka menerima dengan rasa terharu,jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu,dia suka menghitung-hitungkan(menyebutnya)

Ketiga : pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu,dia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat : pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya,pasti ia memberi,jikalau engkau diam,dia mula menyapamu dulu dan jika ada kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu,dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima : sahabat yang jikalau engkau berkata,ia suka membenarkan ucapanmu dan bukan selalu mempercayainya saja.Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya,dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

"Sahabat yang sebenar-benarnya ialah orang yang ada di sampingmu.Ia suka membabitkan diri dalam bahaya demi kesejahteraanmu. "


No comments:

Post a Comment

kekoh sokmo

Related Posts with Thumbnails